Pelspleje langhårsracer

Denne pjece henvender sig til hundeejere af langhårsracer, såvel små som store racer, disse hunde kræver en hel del pelspleje. Mange ejere især af de små racer, vælger at få disse klippet, således de ikke har den lange pels at passe. Andre vælger at beholde den oprindelige pels. . For begges vedkommende vælger mange hundeejere at få den ordnet regelmæssigt på en hundesalon. Her er det LHS kommer ind i billedet.

Hvad er LHS?

LHS, Landsforeningen for Hundesoignering ”Danmark”, er en sammenslutning af professionelle hundefrisører i Danmark.

Hvorfor vælge en LHS-hundefrisør?

  • Fordi vore hundefrisører er veluddannede med minimum 3 års uddannelse og er godkendt af LHS.
  • Fordi vi drager omsorg for din hund, vi kender dens adfærd, og vil sørge for at behandle hunden godt, når den aflægger besøg på salonen.
  • Fordi hundefrisørerne ved, det er en vigtig opgave at udføre et korrekt og tilfredsstillende arbejde, som passer til netop din hund.
  • Fordi LHS afholder kurser for hundefrisørerne, så efteruddannelsen altid er a´ jour.
  • Fordi hundefrisørerne har lært førstehjælp på hund.
  • Fordi både din hund og hundefrisøren er bedst tjent med, at du finder et fast sted, som forhåbentligt vil blive til glæde for begge parter.
  • Fordi du kan komme på vore saloner med din hvalp til ”Hvalpe Tjek” og få råd og vejledning om din hunds pleje.

Gode råd

Du har valgt en langhårsrace, dermed følger pelspleje. Som udgangspunkt skal hunden have pelsen børstet/redt flere gange ugentligt. Som hvalp og unghund gerne hver dag, ikke fordi den trænger mere i den alder, men for at vænne hunden til det, samt selv at få oparbejdet en god rutine omkring pelsplejen. Se afsnittet ”Den Daglige pelspleje”.  Væn hunden til at man må se dens tænder og børst dem dagligt med en hundetandpasta, tjek poter/negle, øjne, ører og børst og red den igennem. Vigtigt er det, at man som førstegangs hunde- ejer, får en god start på den del af samværet med sin hund, så den daglige pelspleje bliver en hyggestund. Allerede dagen efter hjemkomsten, med den lille nye hvalp, starter indlæringen.

Hvilke redskaber bør anskaffes

  • En svinehårsbørste
  • En blød karte
  • En pigbørste
  • En grov kam.
  • En tæt kam ( til øjenomgivelserne)
  • En god pelsspray til udfrisering.
  • Derudover en god hundeshampoo, samt balsam, såfremt du selv ønsker at bade hunden.

Den daglige pelspleje

Lær hunden at ligge eller stå på et bord, ligegyldigt om det er et køkkenbord, havebord el.lign., bare den kommer op i højden, så du selv står godt for det, for det er forhåbentligt mange år, du fremover skal bruge på din hund.. Forsyn bordet med et skridsikkert underlag, så hunden står fast på bordet. Det letter også hundens besøg, både hos hundefrisøren og hos dyrlægen, når den er vænnet til at stå på et bord.

Start med at børste hunden igennem med børsten/karten, husk også de svære steder, under forben, i lysken osv. Børst aldrig en langhårsrace ud i en tør pels, brug evt. pelsspray, som også letter arbejdet. Børst gerne i skilninger lag efter lag, og så langt i bund at du kan se huden. Dernæst skal hele pelsen redes igennem med den grove kam ligeledes i skilninger, pas på ikke at springe over, hvis der er steder hunden ikke bryder sig om det!

Filt – undgås ved hyppig og grundig pelspleje , men . . . hvis problemet alligevel opstår, er det vigtigt at vide at selv små filtknuder, hurtigt vokser!! Hvis kammen eller børsten ikke kan komme igennem pelsen, er det fordi, der er filt, - gør området fugtigt med pels sprayen og pil filten fra hinanden med fingrene. Når filten er delt op i flere baner, børstes og redes den igennem. Hvis filten er for stor og kan du ikke få den løst op, må du opsøge hundefrisøren for hjælp.

Hvalpepelsen er ikke altid så lang, og den er derfor let at holde. Men når hunden skifter fra hvalpepels til voksenpels, skal man virkelig pleje den ekstra grundigt. Dette starter i omkring 8 – 10 mdr.s alderen.

Til den daglige pleje hører eftersyn af øjne, ører og tænder. Øjenomgivelserne renses med en tot fugtig vat, derefter redes hårene der igennem med den tætte kam. Tjek ørerne, hvis ørerne lugter dårligt eller hunden ryster på hovedet, så kontakt dyrlægen. Tænderne børstes med en blød børnetandbørste med lidt hundetandpasta, så undgås tandsten og belægninger. Tjek også at neglene ikke er for lange. Er de det, så kan din hundefrisør hjælpe.

Sådan vaskes hunden

Pelsen skal altid være redt helt igennem og fri for filt, inden hunden bliver vasket. Vasker du en filtret hund, bliver filten endnu værre, når den bliver våd. Vælg en hundeshampoo, som passer til din hund og følg brugsanvisningen, gør hunden våd i lunkent vand, og sæb den grundigt ind over det hele. Skyl pelsen og gentag indsæbningen. Lad gerne shampooen trække lidt i pelsen, inden den grundigt skylles ud. Derefter kan bruges balsam, som masseres ind i pelsen, den må også gerne trække nogle minutter, inden den igen skylles ud. Bruges der balsam letter det udredningen. Vær omhyggelig med at skylle al shampoo og balsam ud af pelsen, da det ellers kan give kløe.                                                                                                               Når hunden er skyllet trykker du så meget vand ud af pelsen som muligt. Læg et håndklæde over hunden og tryk igen. Pelsen må ikke ”frotteres”, da det giver filt i pelsen.

Det er en rigtig vigtigt at føntørre pelsen efter vask. Børst først den våde pels igennem, med pigbørsten/karten. Føn derefter pelsen helt tør, igen i skilninger, hold fønen med den ene hånd og børsten eller karten med den anden, således at pelsen bliver redt igennem og tørret på en gang. I starten er det en god ide at være to, men hunden vænner sig hurtigt til fønen.  Pelsen skal være HELT tør, da det vil lette soigneringen bagefter. Til slut redes pelsen grundigt igennem.

Hunden på salon

På hundesalonen kan man søge råd og vejledning omkring pelsens pasning. Hvis du selv har styr på den daglige pelspleje, anbefales et besøg på hundesalonen hver 2 – 3 mdr. hvor pelsen så gås helt igennem, og poter, negle klippes, ører tjekkes, hunden bliver vasket og føntørret, og den ordnes efter hvordan den enkelte race skal se ud.

Alternativt kan hunden klippes i forskellige frisure, så det letter den daglige pelspleje for ejeren. Her kan tilbydes forskellige længder og frisure, som du selv ønsker eller som din hundefrisør kan vejlede dig i, så I sammen kan finde den bedste løsning for dig og din hund. Vælges denne løsning bør hundesalonen også besøges hver 2-3 mdr.

Hvis det sker at der opstår filter i pelsen, så opsøg hundefrisøren straks inden det udvikler sig.

Udstilling

Skal din hund på udstilling, så bestil tid hos hundefrisøren i god tid, så det bedste resultat kan opnås.

PÅ GENSYN HOS DIN LHS HUNDEFRISØR