Pelspleje Terrier og andre ruhårsracer

Pelspleje pjecer fra Landsforeningen for Hundesoignering "Danmark"

Ønsker man en pæn og velplejet terrier, er følgende vigtigt:

  • At den får en god kost, afpasset terrierens alder
  • At den bliver børstet mindst en gang om ugen
  • At den jævnligt bliver trimmet

Pels og trim

En terrier har en pels, som vokser til en vis længde, hvorefter hårene dør og et helt nyt lag pels vokser ud. Hele pelsskiftet sker således på én gang i modsætning til f.eks. en schæferhund, der fælder lidt hele tiden. Når terrieren trimmes fjerner hundefrisøren al den døde pels, egentligt hjælper man den med at fælde. Derefter ligger den nye korte pels flot tilbage. Hele processen med pelsen, der skifter, sker hver 4. mdr. En terrier trimmes og formes efter den enkelte races standard. For terrier, der har trimmepels, gælder det, at pelsen har bedst af at man trimmer. Dog fødes nogle terrier med en vanskelig blød pels, ligesom en kastreret eller steriliseret terrier også kan forandre pelsstrukturen , hvilket umuliggør trimning. I de tilfælde er det tilrådeligt at få terrieren klippet og evt. badet i stedet. Rådfør dig med din hundefrisør herom.

Hvor tit skal terrieren trimmes?

Når du fra opdrætteren har hentet en nytrimmet hvalp er dens første besøg på hundesalonen ved 5 måneders alderen. Er dette ikke tilfældet, er dens første besøg så snart hvalpen er faldet til i sit nye hjem. For de fleste terriers passer et interval på ca. 4 mdr. Nogle kan dog have behov for lidt kortere eller længere tid. Ved hvert besøg hos hundefrisøren bliver terrieren trimmet, samt får ører og og negle set efter. Konstateres der uregelmæssigheder kan det evt. løses i samarbejde med hundefrisøren, eller der henvises til dyrlægen.
Hundefrisøren er derfor din hjælp til at have en sund og velplejet hund.

Hvad er eftertrim?

Eftertrim kan gives på alle terriers, det vil sige, en mindre behandling, der foretages 6 - 8 uger efter grundtrimningen. Eftertrim kan populært kaldes en "afpudsning" af pelsen dvs. at man fjerner overflødig underuld, så den nye pels ligger blank og ru tilbage.

Må terrieren vaskes?

En terrier, der trimmes, behøver  normalt ikke ikke at blive vasket, men kan nøjes med jævnlig børstning. Ønsker man alligevel at bade den, må det ikke ske senere end 14 dage før trim, da underuldenblander sig med dækhårene, hvorved det bliver vanskeligt eller umuligt for hundefrisøren at trimme den. Det tilrådes heller ikke at bade den lige efter trim, vent 14 dage, da et bad ellers kan forårsage hudproblemer.

Hvile redskaber bør anskaffes?

Til den daglige pleje:

  • Karte
  • Mellemkam
  • Underuldskam

Den daglige pelspleje

Lær terrieren at ligge eller stå på et bord helt fra lille hvalp. Det letter dens besøg både ved hundefrisøren og ved dyrlægen. En terriers pels bør i det daglige holdes med en karte, en underuldskam og en almindelig kam. For at opnå det bedste resultat hos hundefrisøren kan ejeren selv gøre meget for, at få pelsen i bedste kondition. Terrieren bør børstes grundigt mindst én gang om ugen. Den børstes igennem med karte, herefter med kam. Hvis der følger meget underuld med, bør man gentage friseringen med underuldskammen et par gange. Få råd ved hundefrisøren om brugen af underuldskam. Se samtidigt ører, negle og tænder efter. Det er en god idé at børste tænder på hunden regelmæssigt, det forebygger tandsten og dårlig ånde.
Gør pelsplejen til en god oplevelse for dig og din terrier.

Udstillingstrim

Udstillingstrim foretages oftere end hverdagstrim og bør, sammen med hundefrisøren, planlægges i god tid. Udstillingstrim skal først påbegyndes efter en grundtrimning og en eftertrim. Aftal derfor udstillingstrim med hundefrisøren ca. et halvt år før udstillingen.