Pelspleje Spaniel

Pelspleje pjecer fra Landsforeningen for Hundesoignering “Danmark”

Ønsker man en pæn, ren og veltrimmet spaniel, spiller følgende en væsentlig rolle:

1) Den rigtige fodring
2) Den almindelige pelspleje
3) At en spaniel bliver trimmet

Hvor tit skal en spaniel trimmes?

Normalt hver 2-3 måned, når ejeren selv er i stand til at klare den almindelige pelspleje. Ellers må den oftere til trimmeren – også hvis den skal udstilles. En hvalpepels bør vente med at blive plukket til pelsen løsner sig. Det er dog ikke ensbetydende med, at den ikke skal aflægge trimmeren de regelmæssige besøg, tværtimod er det vigtigt, at den allerede fra lille hvalp vænner sig til det.

Spanieltrim

En spanielpels består af en flad silkeagtig pels, som aldrig må være krøllet. Rygpelsen består af en blank silkeagtig dækpels med tilstrækkelig underuld. Rygpelsen er af moderat længde, hvorimod pelsen på hovedet, snudeparti, kinder og på forsiden af benene er kort. Ører, gehæng og faner er beklædt med silkeagtige hår. Poterne skal ligne en kattepote. Hoved, ører, hals, krop og gehæng trimmes efter racernes standard. For at en spaniel kan opnå den korrekte pelsstruktur, er det meget vigtigt, at ejeren udfører den almindelige pelspleje og anskaffer sig de rigtige redskaber og sørger for, at den regelmæssigt bliver trimmet.

Hvilke redskaber bør anskaffes?

En universalkarte. Kamme Spratts/Hindes eller tilsvarende nr. 70 grov, 72 mellemfin og 73 fin samt en Spratts gummikarte.

Den almindelige pelspleje

En spaniel kartes godt igennem overalt med universalkarten, så støv, snavs og evt. filtre fjernes. Ørerne lægges godt ud over nakken og børstes grundigt på begge sider. Derefter redes ører, gehæng og faner godt igennem på begge sider med kam nr. 70, og man bliver ved indtil så meget uld er fjernet, at pelsen står helt blank, og en tilpas tykkese af ovennævnte er opnået. Det er især vigtigt, på den engelske cocker at lave et ihærdigt arbejde på fanerne, så den ikke kommer til at lige en amerikansk cocker. Det er meget vigtigt, at gehæng, faner og ører bliver redt med den grove kam (70). Bruges en fintandet kam, knækker man silkehårene. Døde hår plukkes på skalle, nakke, ryg, sider og lår. Derefter fjernes overflødig pels på ovennævnte steder ved at kradse den godt igennem med fingrene og rede efter med kam nr. 72 eller 73 med korte faste tag. Lad pelsen sidde på kammen den virker som modhage, således at endnu mere pels fjernes. Brug her ”trimmetag” (idet man lægger tommelfingeren ved kammens tænder). Til sidst masseres pelsen grundigt med håndfladerne (friktion) lige til man mærker varmen i håndfladerne. Den friktion bevirker, at pelsens naturlige fedtlag kommer frem, så den bliver dejlig blank. Her kan også bruges gummikarte.

Udstillingstrim

Skal en spaniel på udstilling er det meget vigtigt at aftale tid hos trimmeren i god tid, for det er sjældent muligt at gøre den klar efter et besøg. Det er kun muligt at istandgøre en spaniel korrekt, hvis spanielejeren selv klarer den almindelige pelspleje.

Bad

Efter behov, dog minimum 3-4 gange om året. En spaniel kan bades i forbindelse med trim hos trimmeren. Ønsker man selv at bade den, bør det gøres 1-2 dage før trim.